Odată cu folosirea din ce în ce mai frecventă a terapiei biologice în bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă sau rectocolita ulcerohemoragică), se impune și o monitorizare atentă pentru detectarea potențialelor complicații ale acestor tratamente. Principalele temeri legate de biologice sunt reprezentate de riscul de infecții și neoplazii. Iată…
Ficatul gras non-alcoolic
Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) este o hepatopatie cronică caracterizată prin infiltrarea grasă a ficatului în absența consumului de alcool. Spectrul acestei afecțiuni variază de la simpla încărcare cu grăsimi a ficatului (steatoza hepatică), la inflamația și necroza focală a celulelor hepatice (steatohepatită), până la instalarea fibrozei…
Cum evaluăm fibroza hepatică?
Ciroza hepatică și complicațiile sale constituie una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Ciroza se dezvoltă după o perioadă îndelungată de injurie hepatică (generată de alcool, virus hepatitic B sau C, ficat gras non-alcoolic) care antrenează fibroza progresivă a ficatului prin depunerea de colagen. Majoritatea pacienților sunt din…
Noiembrie – luna dedicată conștientizării cancerului de pancreas
Cancerul de pancreas este una din principalele cauze de deces prin cancer. Fiind de cele mai multe ori depistat în stadii tardive, cancerul pancreatic are un prognostic nefavorabil, cu o supraviețuirea la 5 ani de doar 6%. Un fapt alarmant este că în timp ce mortalitatea pentru multe alte tipuri de…
Imagini de endoscopie
GAVE (Gastric antral vascular ectasia) – tratament cu APC si bandare cu inele elastice. Image: Aliment Pharmacol Ther 2014; 40: 354–362 Hemobilie – sângerare de la nivelul arborelui biliar (de obicei după ERCP sau biopsie hepatică). Clinic se caracterizează prin triada icter, melenă și durere în etajul abdominal superior (triada…
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia)
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) este investigația prin care se realizează examinarea endoscopică a rectului, colonului și eventual a ileonului (ileocolonoscopie sau enteroscopie retrogradă). Poate cea mai importantă premisă a unei colonoscopii de calitate este buna pregatire a colonului. În acest sens se recomandă menținerea unui regim hidric 1-2 zile înainte de examinare…
Biopsia endoscopică
Biopsia endoscopică este o manevră realizată în timpul endoscopiei prin care se prelevează un mic fragment de mucoasă digestivă pentru a fi trimis la analiză histopatologică. În decizia de prelevare a unei biopsii, medicul endoscopist ține cont atât de leziunile descoperite în timpul endoscopiei dar și de contextul clinic care a…
Endoscopia digestivă superioară
Endoscopia digestivă superioară este investigația prin care se realizează examinarea endoscopică a tractului digestiv superior, respectiv esofagul, stomacul și prima porțiune a intestinului subțire (duodenul). Pentru realizarea endoscopiei digestive superioare este necesar un repaus alimentar de minim 6 ore, preferabil 12 ore. Endoscopia digestivă superioară se poate realiza în scop diagnostic…
Examenul histopatologic
Examenul histopatologic este standardul de diagnostic pentru multe afecțiuni digestive. El constă în analiza la microscop a fragmentelor bioptice prelevate prin endoscopie (sau prin alte tehnici de achiziție tisulară) și descrierea modificărilor tisulare și celulare constatate pe specimenul analizat, de către medicul anatomopatolog, într-un rezultat histopatologic. De la prelevare și…
Ecografia abdominală
Ecografia abdominală este o investigație non-invazivă prin care se realizează scanarea cu o sondă ecografică (neiradiantă) a organelor abdominale. Ecografia abdominală este utilă pentru evaluarea bolilor hepatice, colecistului, pancreasului, splinei, rinichilor și căilor urinare, precum și a organelor genitale interne. Pregatirea pentru ecografia abdominală repaus alimentar (nu se mănâncă) cu 6-8…