Cum evaluăm fibroza hepatică?

Ciroza hepatică și complicațiile sale constituie una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Ciroza se dezvoltă după o perioadă îndelungată de injurie hepatică (generată de alcool, virus hepatitic B sau C, ficat gras non-alcoolic) care antrenează fibroza progresivă a ficatului prin depunerea de colagen. Majoritatea pacienților sunt din păcate diagnosticați în stadii tardive, de ciroză decompensată sau chiar cancer hepatic.

Diagnosticul unei suferințe hepatice cronice este rareori pus în stadii incipiente, când există fibroză ușoară sau moderată, întrucât este adesea asimptomatică. Având în vedere și că tratamentele sunt mai eficiente în stadiile precoce, screeningul devine un deziderat important.

Studiile au arătat că 6-7% din populația adultă fără boală hepatică cunoscută au fibroză hepatică, cel mai adesea în asociere cu ficatul gras non-alcoolic (Ginès P, Lancet GH 2016).

Cele mai la îndemână metode pentru evaluarea fibrozei hepatice sunt elastografia (cea mai des utilizată fiind elastografia tranzitorie – Fibroscan) și testele pe bază de biomarkeri (de tipul Fibromax).

Fibroscan presupune examinarea cu o sondă similară celei de ecografie, care transmite impulsuri către ficat și în funcție de duritatea țesutului hepatic se reflectă înapoi către sonda emițătoare cu viteze diferite, care se corelează cu fibroza hepatică. În plus, echipamentele moderne pot cuantifica și steatoza hepatică, cu ajutorul funcției CAP (controlled atenuation parameter). Investigația este de scurtă durată, nedureroasă, non-invazivă, neiradiantă, poate fi repetată ori câte ori este nevoie și este utilă atât pentru depistarea cât și pentru monitorizarea fibrozei hepatice. Rezultatul este disponibil imediat, furnizând o apreciere cantitativă atât a fibrozei cât și a steatozei hepatice. Este util la pacienții cu hepatită cronică virală, hepatopatii cronice etanolice sau metabolice, în ficatul gras non-alcoolic, la diabetici și cei cu sindrom metabolic.

Fibromax este un algoritm care evaluează 10 biomarkeri serici (determinați la o singură recoltare de sânge) și care furnizează 5 scoruri – fibroza (FibroTest), activitatea necroinflamatorie (ActiTest), gradul de steatoză (SteatoTest), precum și evaluarea componentei de steatohepatită alcoolică (AshTest) și non-alcoolică (NashTest). Pentru fiecare dintre aceste 5 componente se furnizează un scor care apoi este convertit pe o scală de severitate (ex. F2A1S2N0H0). Ambele teste (Fibroscan și Fibromax) se efectuează pe nemâncate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *