Ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) este o hepatopatie cronică caracterizată prin infiltrarea grasă a ficatului în absența consumului de alcool. Spectrul acestei afecțiuni variază de la simpla încărcare cu grăsimi a ficatului (steatoza hepatică), la inflamația și necroza focală a celulelor hepatice (steatohepatită), până la instalarea fibrozei (steatofibroză) și în final a cirozei hepatice cu toate complicațiile sale, inclusiv cancerul hepatic.

Ficatul gras non-alcoolic este considerat componenta hepatică a sindromului metabolic și este frecvent la pacienții care suferă de obezitate, dislipidemie sau diabet zaharat. Prevalența este în continuă creștere la nivel mondial dar și în România, devenind una dintre cauzele frecvente de afectare hepatică cronică.

Majoritatea pacienților cu ficat gras sunt asimptomatici și unii dintre ei au și valori normale ale probelor biologice hepatice. Astfel, evoluția îndelungată asimptomatică a injuriei hepatice duce la apariția fibrozei până în stadiul de ciroză hepatică.

Evaluarea pentru ficat gras non-alcoolic se face la persoanele cu risc crescut de a dezvolta această patologie (obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, sindrom metabolic, medicamente cu potențial steatogen), prin anamneză (cu accent pe alimentație și activitatea fizică), examen clinic, profil biologic uzual (inclusiv profil lipidic), ecografie abdominală și testarea fibrozei hepatice (prin explorări de tipul Fibromax/Fibroscan sau altă metodă de elastografie).

Tratamentul constă în:

  • regim igieno-dietetic: scădere ponderală pentru cei cu indice de masă corporală crescut > 25 (cu 0.5-0.75 kg/săptămână) sau menținerea IMC în limite normale (18.5-25) pentru cei normoponderali, evitarea sedentarismului și promovarea activității fizice, regim alimentar hipocaloric cu reducerea grăsimilor saturate
  • evitarea medicamentelor/suplimentelor alimentare cu potențial hepatotoxic
  • controlul factorilor de risc (diabet zaharat, dislipidemie), eventual consultarea unui nutriționist sau a unui medic specialist boli de nutriție și metabolism
  • tratament medicamentos cu hepatoprotectoare (atenție la numeroasele suplimente alimentare de pe piață a căror compoziție este uneori incertă, și la diversele extracte nestandardizate care nu au fost studiate corespunzător privitor la beneficiul lor în patologia hepatică – acestea pot nu numai să nu aibă niciun efect benefic, dar pot chiar constitui o încărcătură nocivă cu potențial toxic pentru ficat) – sunt recomandate preparatele medicamentoase care conțin fosfolipide esențiale, silimarină, vitamina E

Ca pentru orice hepatopatie cronică, ficatul gras non-alcoolic necesită supraveghere periodică sub îndrumarea medicului gastroenterolog/hepatolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *