Biopsia endoscopică este o manevră realizată în timpul endoscopiei prin care se prelevează un mic fragment de mucoasă digestivă pentru a fi trimis la analiză histopatologică.
În decizia de prelevare a unei biopsii, medicul endoscopist ține cont atât de leziunile descoperite în timpul endoscopiei dar și de contextul clinic care a dus la stabilirea indicației endoscopiei. Uneori este posibil ca medicul endoscopist să preleveze biopsii chiar în condițiile unei mucoase digestive aparent normale.
Biopsia endoscopică nu este dureroasă. Ea presupune trecerea unei pense prin canalul de lucru al endoscopului, avansarea acesteia până în zona unde se dorește prelevarea, deschiderea ei în fața leziunii și apoi închiderea ei. Materialul bioptic este astfel recoltat între cupele pensei și adus la exterior prin extragerea pensei.
Există mai multe tipuri de pense pentru biopsie endoscopică, unele putând preleva mai multe fragmente la un singur pasaj al pensei.
Probele bioptice se trimit la laboratorul de patologie spre analiză alături de un buletin de însoțire a materialului bioptic care trebuie să conțină detalii despre specimenul prelevat, orientarea și fixarea acestuia (de obicei în formaldehidă, dar în unele situații în alte soluții – alcool, bloc celular) , precum și date clinice și endoscopice. Atașarea raportului de endoscopie și eventual a unei imagini endoscopice pot fi uneori foarte utile anatomopatologului care analizează biopsia.
Pe lângă biopsia endoscopică a mucoasei, diferitele tehnici de endoscopie digestivă permit obținerea și a altor materiale biologice precum:
- citologie prin periaj (ex. a căii biliare prin ERCP)
- aspirat din chiste pancreatice pentru analiză biochimică, citologică, microbiologică și moleculară
- aspirat din tumori solide pancreatice pentru analiză citologică și histopatologică, eventual imunohistochimică
- aspirat sau material bioptic din tumori submucosale (prin ecoendoscopie sau prin endoscopie convențională folosind tehnici speciale – stacked/tunneled biopsy)
- polipi rezecați prin polipectomie