Endoscopia digestivă superioară

Endoscopia digestivă superioară este investigația prin care se realizează examinarea endoscopică a tractului digestiv superior, respectiv esofagul, stomacul și prima porțiune a intestinului subțire (duodenul).

Pentru realizarea endoscopiei digestive superioare este necesar un repaus alimentar de minim 6 ore, preferabil 12 ore.

Endoscopia digestivă superioară se poate realiza în scop diagnostic (depistarea de modificări inflamatorii – esofagite, gastrite, duodenite, a polipilor, diverticulilor, ulcerelor sau tumorilor; prelevarea de biopsii în scop diagnostic; fotografierea sau marcajul unor leziuni) sau terapeutic (dilatare de stenoze, rezecție de polipi, montare de stent, hemostază, montare de gastrostomă, extracție corpi străini, ablație cu radiofrecvență, proceduri anti-reflux, tehnici de endoscopie bariatrică, drenaje pseudochiste, închiderea perforațiilor/fistulelor).

Ca și pentru colonoscopie, și pentru endoscopia digestivă superioară este necesară parcurgerea următoarelor etape premergător procedurii: stabilirea indicației, informarea pacientului, obținerea consimțământului informat, evaluarea contraindicațiilor, alegerea endoscopului și a accesoriilor necesare.

Riscurile sunt minime în cazul endoscopiei digestive superioare diagnostice. În special în cazul endoscopiei terapeutice, există risc de sângerare, perforație sau endocardită (la pacienții cu valvulopatii). Pot apărea și reacții adverse asociate analgo-sedării.